2013-07-27

Antenn uppsättning 2013-07-27 med dagens deltagare Bertil, Kjell, Jouni och Ulf

Dagens arbets pass anonserades ut till klubbens samtliga medlemar via mejl på torsdagen 25/7 och inga nya ansikten sytes till.

Dagens elit jobbare: Ulf sm1 NoVoltagePower, Jouni smø MoreMoreOmni, Bertil smø KiloVoltAmper, Kjell B smø FastElecticLine, kämpade i somarvärmen även denna dag 5½ timme.

Denna dag startade med att rigga upp säkerhetsutrustningen för takarbete och gå igenom kommande händelser inför takarbetet med upphissning av ny matarledning 7/8 koaxialkabel till Aerial 4-stackade antennen i masttoppen.
Koaxialkabeln monterades och strappades fast enligt plan och kontakterades med stort besvär på insidan när rätt monteringsverktyg saknades till en omaka kontaktfabrikat. Antenn med kabel sveptes med godkänt resultat, provlysning på antennen gordes med APRS kanalen där rena tävlingen pågick mellan alla olika stationer runt horizonten.

Länkantennen mot Flen monterades upp och kopplades in, injustering av antenn riktning lyckades vi ej med eftersom medtagen bärbar sändtagare hadde en knappologi, som ingen lyckades lösa, med flera dubbelfunktioner på varje knapp och under menyer i dessa.
Det blev hemläxa att läsa på i manualen för radion till nästa tillfälle när nästkommande länkantenn även skall monteras upp och riktas mot Huddinge.

Taktätning runt kabeluttagaet och nya maströret utfördes på undertaks pappen och även på ovansidan av takstosen, den uppmärksamme ser att kabelröret är öppet upptill fortfarande. Kan berätta att det står en stor balja på 100 liter under kabelröret och kablarna har en mjuk dropp böj ner i denna. När samtliga kablar är monterade kommer en gummistrut att monteras över kabelröret och baljan kommer att stana kvar som en extra framtida försäkring mot vatten lekage.

Kabelstrappningen på vindens insida på trådstegen var idag en mycket väl uppvärmd bastu.
Strapsen var mjuka som gele och flera drogs av och lossnade.
På viden skulle en värmepump till fatighetens varmvatten system vara mycket lönsam dessa varma sommardagar med temperaturer närmare 50´C vid nockens undersida.

Foto Ulf

Foto: Bertil