Repeatern SK0BJ

2015-12-12

 

Kjell (smØfel) och Jouni (smØmmo) besökte siten lördag den 12 december 2015.

 

Vi monterade en spånskiva över fönstret längst in till vänster bakom stativet för att förbättra värme klimatet på platsen.

Två fönster kvarstår för de skivor som medtogs visade sig vara för smala, det behövs två skivor på 120x60cm och en burk fogskum för att täta till runt fönstren så att vatten och vind håller sig utanför.

Vi sopade golvet och sanerade bort lite skräp, vi lämnade en plast kasse märkt “soppåse” för att markera vart skräp skall läggas för att minska städinsatsen vid nästa besöken.

 

- Batteri Bankens status bör kontrolleras, UPS larmar för batterifel men ingen skarp test är utförd under 2015.
Om ny batteribank behöver köpas in är det en kostnad mellan 18-20 000kr om vi skall ersätta dessa fyra 12 volts batterier på 150 Ampertimmar. UPS har en system spänning på 24Volt, så det går att minska batteribanken till hälften.

- Batteri backuppen på larmet funktionsprovades och klarar ännu ett år. Boende under och nedanför trappen visade sig fast vi inte hade fört oväsen eller något larm gått, så vi har nu blixt snabb kontroll när någon rörsig på vinden.

- 2m Repeatern snurrar på utan haverier under hela 2015.
- Repeatern väntar fortfarande på inmontering av CTCSS modul/subton på sändaren, så att man kan nyttja Ton-SQ.
- Filterpaketet till APRS har fått frätskador av läckande batteri från annan aktör på samma plats.
- Vi har återställt ordningen i stativet så att Ulf (sm1nvp) kan återmontera APRS stationen den 21 december.

 

SkØbj klubbens medlem Birger smØcee är SK, Birger har varit en trogen medlem sedan 1967.
———————————————————————————-

Hälsningar
Jouni Lundberg

 

2013-07-27

Dagens arbets pass anonserades ut till klubbens samtliga medlemar via mejl på torsdagen 25/7 och inga nya ansikten sytes till.

Dagens elit jobbare: Ulf sm1 NoVoltagePower, Jouni smø MoreMoreOmni, Bertil smø KiloVoltAmper, Kjell B smø FastElecticLine, kämpade i somarvärmen även denna dag 5½ timme.
 
Denna dag startade med att rigga upp säkerhetsutrustningen för takarbete och gå igenom kommande händelser inför takarbetet med upphissning av ny matarledning 7/8 koaxialkabel till Aerial 4-stackade antennen i masttoppen.
Koaxialkabeln monterades och strappades fast enligt plan och kontakterades med stort besvär på insidan när rätt monteringsverktyg saknades till en omaka kontaktfabrikat. Antenn med kabel sveptes med godkänt resultat, provlysning på antennen gordes med APRS kanalen där rena tävlingen pågick mellan alla olika stationer runt horizonten.
 
Länkantennen mot Flen monterades upp och kopplades in, injustering av antenn riktning lyckades vi ej med eftersom medtagen bärbar sändtagare hadde en knappologi, som ingen lyckades lösa, med flera dubbelfunktioner på varje knapp och under menyer i dessa.
Det blev hemläxa att läsa på i manualen för radion till nästa tillfälle när nästkommande länkantenn även skall monteras upp och riktas mot Huddinge.
 
Taktätning runt kabeluttagaet och nya maströret utfördes på undertaks pappen och även på ovansidan av takstosen, den uppmärksamme ser att kabelröret är öppet upptill fortfarande. Kan berätta att det står en stor balja på 100 liter under kabelröret och kablarna har en mjuk dropp böj ner i denna. När samtliga kablar är monterade kommer en gummistrut att monteras över kabelröret och baljan kommer att stana kvar som en extra framtida försäkring mot vatten lekage.
 
Kabelstrappningen på vindens insida på trådstegen var idag en mycket väl uppvärmd bastu.
Strapsen var mjuka som gele och flera drogs av och lossnade.
På viden skulle en värmepump till fatighetens varmvatten system vara mycket lönsam dessa varma sommardagar med temperaturer närmare 50´C vid nockens undersida.
2013-07-26

Anpassning av länkantennen till ny utliggare för montering på taket.
Nya hål togs till mastklammer och beslag monterades som förberedelse till kommande uppsättning på Lördag den 27 juli 2013.
Tillverkning av jumper kabel från matarledningen som är 7/8 med 7/16 don till antennen på 200cm längd med kontaktdon i båda ändor.
 
Ny kabel tillverkades även till repeaterbåset som matning till duplexfiltret från nya 7/8 kabeln som kommer att monteras, det minskar kabeldämpningen med minst 3dB, hoppas att det kommer märkas på mottagaren, sändaren kommer troligen knapast märkas något på när det behövs 4 gånger effekten för att skapa 1 S-enhet till, nuvarande 25W kommer att räcka framöver under överskådlig tid.
 
APRS antennen på 75 meters höjd över havet finns nu till samlingen, den är riktad utefter södra kusten mot Norrköping med +1,8dBd eller skall man säga att den är dämpad mot Åland med motsvarande ?

2013-07-22 till 2013-07-25
Förberedning för kommande länkantenner på 70cm.
3 cirkulära Algon riktantenner antenner tvättades och putsades med Etanolsprit, antennerna är tillverkade av glasfiber och har aluminium reflektor.
Det är en antenntyp som var vanlig utefter våra järnvägar landet runt och har normalt en skogsgrön mörk färg som syns och aviker från stadsbilden högt upp på ett hustak.
För att neutralisera helheten mot himmlen grundades dessa först med primer och målades därefter med kamuflage grå färg MF 031 som skall smälta in med vår normala tristgråa himmel större delen av årstiden.
 
Antennen mot Flen är Högercikulär och mot Huddinge Vänstercikulär för att skapa största möjliga isolation mellan dessa två. Motsvarande antenn monteras på motsvarande sida för god funktion. Dessa ger 10.5-12.5dBd beroende av frekvens 380-470MHz, hörge gain vid högsta frekvens.
2013-07-16
Änu en härlig dag med skinande sol från morgon till kväll.
Dagens arbets ettap bestog i att montera 3 kontaktdon på 7/8 koaxialkablar, mät svepaantenn, mm.
Klimat kylan jobbade på flitigt och temperaturen inne i båset kändes kall med +24°C.
Temperaturen på vinden var hög, det liknade mest en halvuppvärmd bastu som man var påklädd i.
Svett dropparna var nästan utbytta till en smal rinande bäck efter 30 minuter, så både T-skjorta och kallingar var svettdrypande av goa saltiga dofter när hissen tog sm1nvp och smØmmo ner till marknivå.

Den första kabeln som kontakterades var till APRS antennen som vi provade med att koppla in en programerbar scaner till.
Scanern fick lite problem av alla starka sändare i den närmaste omgivningen, det är många samanräknat med vattentornet några hundra meter bort och närligande hustak med tiotalet sändare.
Ovanpå dessa signaler har vi DVB-T sändare på vattentornet och i Svärdsö.
Gamla LM-tornet 500 meter bort har 3 st Minicall sändare 169MHz och FM-radioradio mm med sammanlagd effekt på några 1KW enligt tidigare info för många årsedan.
Vi avlysnade APRS trafik och försökte lysna på Gottlandsrepeatern men hörde en sk5 repeater istället.

Gårdagens kabelmontage slutfördes ända in i radiobåset, där den avslutades med kontaktdon på trådstegen. Vi förberede montering av nästa två 5/8 koaxkablar till masten, dessa ligger i en fin liten slinga på takstolarna klara att stickas ut genom 4" röret ut på taket i det fria när vi lyckas sammla samman fler medhjälpare att hjälpa till på vinden när tak gubbarna skall ut igen.
 
Montering av ny kraftkabel för 230Vac ligger nu i närtid, den befintliga EKK 3G1,5 kabeln monterades för många årsedan och har tecken på åldring pga hög temoperatur på vinden.
Kabelns fylnads gummi har smält ut i ändorna och ledarna med sin plastisolering liggersnyggt insjunken i ena halvan av ytterplastens inerdel av tyndlagen och värme.
Ny kabel behövs av typen EKLK 4G1,5 eller EKLK 5G1,5 längd ca 30meter.
 
Kostnaderna för att få allt klart trots mycket lånade prylar, drar utgifterna snabbt iväg med mågra tusenlappar. Nerlagda arbetstimmar kan nu räknas i arbets veckor.


Nu behövs det sponsorer och snälla medmäniskor som vill stötta och bevara repeatern i Nynäshamn.
Sätt gärna in en slant på NRAs konto som man märker insättningen med: "Repeater Nynäshamn" ,  som går till finansering för antenner och koaxialkablar i steg ett som blir sk0bj egendom därefter.

2013-07-15

En varm dag med 25´C på vinden i midjehöjd när vi kom upp 16:00, svett pärlona avlöpte varandra när vi var under taket.
Dagens arbete var kabelförläggning av två 7/8 koaxialkablar på trådstege monterade i takstolarna.
Det liknar mest att hålla på med en grövre polytenslang hård stuv och bånglig att få på plats.
Ett fotografi togs med Ulf sm1nvp bland alla vassa spikar som sticker ner från taket och som kommer upp i golvet och skorna fastnar.
Själv lyckades jag tidigare trampa en spik genom min ena sandal från Vancover, den saknade spikskydd fick min högra fot erfara, så idag var det nästa mans tur att prova lyckan bland totyrredskapen.
 
Nästa gång skall två kontktdon monteras av typen 7/16 på kablarna och antennmätning och uppmärkning.
Den ena kabeln är till den kommande APRS stationen som skall anslutas mot en IS-nod.
Blir intressant att se vad som hörs in på mottagaren på 144,8 MHz, antenn höjden är 73 meter med en fyrstackad finsk pinne.


Emoji

2013-07-06

6 juli 2013, startade vi 9:30 och slutade när magarna började signalera 15:30 en heldag utan fika i skinande sol med hög värme.
Dagens produktiva deltagare Ulf sm1nvp, Kjell smØfel, Jouni smØmmo

 
- Vi demonterade en rostigt gammal mast som var fallfärdig i vilken vindby som helst.
Den ersattes med en nytt maströr med Ø 76mm och 4mm gods som är galvad på 3 meter, kraftig nog för att hålla klubbens alla nuvarande medlemars livstid ut.
Vi monterade även dit en ny takstos som blänker vacker på taket mot NordÖst.
 
- Dagens tillskott på vinden blev två 7/8 koaxkablar ut genom taket till nya korta masten med en top höjd av 75möh, faststrapning på stege och kontaktmontering på taket under skinande sol med en svag bris från sydväst svalkade fint till påbyggnaden av solbrännan.
 
- En finsk 4-stackad pinne monterades på den nyuppsata galvade maströret och kopplades in på den ena 7/8 koaxkabeln.
 
- Utliggare för nästa antenn monterades provisoriskt, så att den finns på plats när vi kommer med nästa antennen för 380 - 470 MHz.
 
- Temperaturen i radiorumet uppnåde 25´C vid lunchtid så att kylmaskinen startade och bjöd på 23´C kyla för att förlänga utrustningens livslängd.

- Städning på plattformen under takluckan, resulterade i två hissfärder ner till soprumet med kvarlämnat skrot av tidigare hantverkare och fuskare.

Sopborsten som skänktes av Jouni tidigare hanterades flitigt av Kjell när dagens sammanplockning efter dagens arbetspass avslutades. 
 
- Alla kände glädje efter dagens instats, nu börjar vi alla se resultatet av vårat arbete och kan snart låta snönn och vintern komma när vi kan köra radio i stugvärmen.
 
- Nästa tak insats blir troligen monteing av en ny sändarantenn och två nya 5/8 koaxialkablar till 2m repeater antennena, vi kommer att skilja på sändare och mottagare för att möjliggöra monteing av en lågbrusig preamp och fördela signalen till fler mottagare.

Emoji 

2013-07-04

- Företaget "Z" flyttar in i stativ 1 med digital UHF radio, de har dukat bord med 12V och antenn kabel RG214 med N-don och en jordkabel färdigt framdukat till stativplatsen och 230Vac gåendes på UPS med ca 5000 Wh.

 
Urban sm5oxv ropar in på repeatern från sitt hemma QTH i Ärla, skoj med en bekräftelse att prylarna fungerar.

Emoji 
2013-07-03
- Monterades UPS spänningsfördelare för 230Vac till amatörradio stativet, lika som till första stativet med betalande frekvenser.
 
- Laddnings utjämnare monterades på den sista bateribanken till UPS, så nu kvarstår bara 24V säkrings och elfördelnings lådan i stativ 1.
 
- Brusspärren höjdes ytterligare lite står nu på kl 11:00 för att minska bruskvastarna vid trafik.
Repeatern går tillfälligt fortfarande bärvågsstyrt med 9 minuters timmer.
 
Trafik från Bålstad med 10 ellement och 60W kom in på Nynäshamns repeaterna och gästade med ett QSO med smØeqn.


Emoji 
2013-07-02
Dagens insats av sm1nvp och smØmmo blev ett steg till framåt.
 
- Extern termostat  kopplades in till ventilationsfläkt med kylmaskin.
Tänkta funktionen är att fläkten startar vid +25´C och kylan startar vid +28´C
Det noterades att nattens temperatur var som lägst +11´C vilket visar på hur det blåser genom de otäta fönstren, topp noteringen i dag var +28´C.
Termometern nollstäldes för nya mätvärden till nästa besök.
Högsta noterade temeratur under föregående vecka var +37´C.
 
- Start av fläkt och kylmaskin, allt verkar fungera enligt plan.
 
- Inkoppling av utökning av batteribanken till UPS som nu består av 4 st stationära blygelebaterier på vardera 150 Ah och 12V.
Byglingar mellan batterier är vältilltagna 70mm2 så det finns nu lite ström.
 
- Inkopplad UPS i 19" format verkar trivas och startade fint vid simulerad nätavbrott, den klarar 1200VA belastning med 230Vac.
 
- Inkoppling av bateribanks utjämnare för att förlänga livet på serie och prallel kopplade batterier, en liten smart låda från Aiab.
 
- Hastighetskontroll av inkopplat xDSL abonemang, vid tre skilda mätningar uppgick nerhastigheten till drygt 2mb vilket räcker långt, men uppströms var det trångt, 0,23mb / 0,26mb / 0,32mb. vid kontroll med telias hemsida garanterar de endast 0,25mb vid ett 2mb abonemang.
 
Så nu snurrar tankarna, vad behövs för att skicka APRS data i en kanal och två kanaler med repeater audio ? Måste vi leta efter någon som kan länka internett till vårt nya repeater QTH för att gå i mål ???
 
Spänningen stiger till slutet av veckan när vår 3e hyrespartner "Z" kommer med sina prylar på UHF som även används av andra hyrespartnen "F".
Vem stör vem, vem vet ?
 
 
Emoji 
2013-07-01

Dagens insats.
 
- Jag har lossat och kortat av den rostiga masten såmycket det gick från insidan.
- Lysröret har jag även vinklat om, så att den är urvägen.
- Z kommer på Torsdag eller Fredag, det är klart med kontakt till antenn och DC-spänning 12 Amp 13 V till hyresgästen.
- Jag har även stält en balja under takhålet om det skulle bli blötväder som rymer minst 50 liter.
- Repeatern är uppstartad idag på en antenn, går troligen bärvågsstyrd, pojkarna fibblade så jag vet ej säkert hur den är inställd just nu.
- Cavitetsfilter till APRS är även uppsatt i dag.
- Sista batterierna är på plats men ej inkopplade saknar 4st M8 RF till dessa.
- DC-agregat utbytt mot en kraftigare som ger max 12Amp och 27,0 V
- Internett är driftsatt och verkar fungera enligt modem indikatorerna, tänkte kolla hastigheten men glömde datorn hemma.
- Kylmaskinen har fått en kondensvattenslang ansluten som går ut genom fönsterkarmen som var helrutten.
- Alminium list monterad tvärsöver ventilationshålet till kylmaskinen för att förhindra små personers intresse att krypa in.

 
Ja, mer hinner man inte på 7 timars efektiv tid utan fika.

Emoji